יזמים רבים המעוניינים להקים עסק קטן או ובינוני נתקלים בקשיים כאשר הם פונים לבנק בבקשה לקבל הלוואה. זה לא סוד שהקמת עסק דורשת מימון, אלא שללא קיומו של גב כלכלי יציב קודם, השגת המימון הופכת לאחד האתגרים הראשונים והגדולים ביותר הניצבים ליזמים בתחילת דרכם. בדיוק מטעמים אלה, פועלות בישראל מספר קרנות אשר שמו לעצמן כמטרה לאפשר הקמה של עסקים קטנים או בינוניים באמצעות אפיקי מימון חלופיים ובתנאים נוחים. קרן קורת היא מהקרנות המובילות בארץ בתחום זה. אחד מיתרונותיה הבולטים הוא בעובדה שהיא מסייעת ביצירת התנאים לקבלת מימון גם באמצעות הענקת ערבות, סיוע בריביות וכן במסגרת קבלת הלוואה בערבות המדינה.
מהי קרן קורת?
קרנות קורת לישראל היא עמותה לפיתוח כלכלי שהוקמה בשנת 1994 ביוזמת "קורת סן-פרנסיסקו", ארגון פילנתרופי יהודי – אמריקאי. העמותה פועלת להעניק סיוע למגזרים ואוכלוסיות מסוימות באמצעות הענקת אשראי וערבויות במסלולי מימון מגוונים. התפיסה שקרן קורת מבקשת לקדם היא כי ניתן לעודד התפתחות במשק ויצירת מקומות עבודה חדשים לאוכלוסיות מוחלשות באמצעות סיוע המוענק ישירות למגזר הפרטי. עד כה, קרן קורת אפשרה קבלת הלוואות לכ-11 אלף עסקים קטנים ובינוניים בהיקפים של למעלה מ-2 מיליארד ₪. תוכניות המימון של הקרן הפועלות כיום פונות בין היתר לנשים, למגזר הערבי, לפיתוח הנגב והגלבוע, עסקים חברתיים ועוד.
המסלולים העיקריים המוצעים על ידי הקרן:
- הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים – סיוע בקבלת מימון לעסקים קטנים המתקשים בגיוס אשראי בנקאי בשל היעדר בטחונות. המימון מתאפשר באמצעות כך שהקרן מעמידה ערבויות להלוואות, בסכומים הנעים בין 30 אלף ₪ ל- 750 אלף ₪. מסלולים אלה בקרן נעשים בשיתוף פעולה עם בנק לאומי ובנק אוצר החייל.
- קרן הלוואות לערבי ישראל – מסלול זה נעשה בשיתוף פעולה עם בנק ערבי ישראלי. זהו מסלול חדש יחסית המיועד לעסקים בינוניים וקטנים, בעלי מחזור עסקי של עד 20 מיליון שקל, המצויים בהליכי חידוש, התרחבות וקליטת עובדים חדשים, בכפוף לעמידה בתנאי הקרן.
- הלוואות מיקרוקרדיט – תכנית בשיתוף עם בנק הפועלים המיועדות ללקוחות פרטיים שבבעלותם עסק זעיר, לטובת הקמה או הרחבה של העסק. התכנית מיועדת בעיקר לאוכלוסיות מתקשות, אשר מנועות מקבלת מימון בנקאי רגיל בשל היעדר בטחונות או מסיבות אחרות. קרן קורת מעמידה ערבות המאפשרת קבלת סכומי ההלוואות של בין 5,000 ל- 30 אלף ₪.
- SAWA אשראי חוץ בנקאי – מדובר בתכנית מיקרופיננס המבוססת על עקרון הערבות ההדדית שפותח על ידי פרופ' מוחמד יונס. התכנית מיועדת בעיקר לנשים במגזר הערבי והבדואי כאשר בנוסף להלוואה עד סך 30 אלף ₪ ניתן לנשים בתכנית גם לווי עסקי אישי לאורך כל תקופת התכנית. ההלוואה ניתנת בשיתוף בנק הדואר.
מהו תהליך ההלוואה הטיפוסי בקרן?
על מנת לפתוח בהליך קבלת ההלוואה באמצעות הקרן, עליכם לפנות תחילה לקרן בבקשה מתאימה. הקרן תחזיר תשובה לפנייה הראשונית לאחר שבוע עד שבועיים. אם התשובה בשלב זה תהיה חיובית, הקרן תסייע לכם בהכנת תכנית עסקית. כאשר מדובר בעסק חדש, התכנית העסקית שהוכנה תוגש לדיון בוועדת ההלוואות של הקרן, המתכנסת פעמיים בחודש. כאשר מדובר בעסק קיים, התכנית תידון בשיתוף פעולה עם הבנק הרלוונטי. לאחר קבלת אישור כל הגורמים, תוכלו לקבל את ההלוואה לעסק דרך הבנק.
תהליכי ההלוואה עשויים להשתנות מעט בהתאם למסלול שדרכו תבחרו לפנות. אולם, ככלל מדובר בהליך מאורגן ומהיר. הקרן מצפה ומתחייבת בעצמה, לתקשורת יעילה ואיכותית בין כל הצדדים המעורבים בהליך.